Пятница, 29.03.2024, 11:31
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

КЗ "Центральна бібліотека" Демидівської селищної ради

 

Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

 

Меню сайту
Опитування
Ви цікавитесь новими надходженнями бібліотеки?
Всього відповідей: 8
Статистика
Форма входу

Головна » 2016 » Февраль » 16 » 16.02.2016
16:38
16.02.2016

 

Чи можна сум покласти на вагу,

Знайти число людським переживанням,

Відкрити в світі позначку таку,

Яка поклала би кінець стражданням?

                                      Н.Кадина

        16 лютого 2016 року бібліотекарем  публічно – шкільної бібліотеки с. Золочівка  Русланою Циганюк для учнів 5-9 класів Золочівської ЗОШ І-ІІ ст.. було проведено урок-пам’ять «Голокост: пам’ять заради майбутнього» присвячений Міжнародному дню пам’яті жертв Голокосту та 106 річниці від дня народження Ірени Сендлер (15.02.1910- 2008) – польської діячки руху опору, яка присвятила себе порятунку 2500 єврейських дітей із гетто.

Бібліотекар розповіла про події Другої світової війни, зокрема ті, які пов’язані із масовими винищеннями євреїв на територіях Європи в умовах нацистського режиму, про людей, яких сьогодні прийнято називати Праведниками народів світу. Так високо оцінив єврейський народ тих, хто ціною власного життя, рятував своїх співгромадян від масового винищення. Згідно рішення Інституту пам’яті «Яд Вашем» що в Єрусалимі, цих людей нагороджують грамотою та медаллю на якій викарбувано слова «Той, хто врятував життя, подібний тому, хто врятував цілий світ». Ці люди мають право посадити дерево в Алеї Праведників у Єрусалимі.

     Свою розповідь бібліотекар поєднала із показом відео-презентацій «Праведники народів світу», «Ірена Сендлер», де представила учням найбільш відомих з різних держав: митрополит Андрій Шептицький і греко-католицький священник Омелян Ковч (Україна), Цар Борис ІІІ (Болгарія), німецький бізнесмен Оскар Шиндлер, ряд дипломатів і цивільних чиновників: Арістідес Мендес Соза (Португалія), Тіуне Сугіхара (Японія), Пауль Грюнінгер (Швейцарія), Абдул Хусейн Сардарі (співробітник іранського посольства в Парижі), Рауль Валленберг (Швеція), Хосе Артуро Кастельянос (сальвадорський дипломат в Угорщині), Рада допомоги євреям на окупованій території Польщі – «Жегота» і активний її діяч – Ірена Сендлер. Адже саме завдяки мужності і самовідданості Ірени, при допомозі вірних однодумців і друзів, було врятовано 2500 дітей віком від декількох місяців до 15 років із Варшавського гетто. Це була справжня система порятунку, яка діяла в самому центрі відчаю, голоду, безнадії і винищення. Коли Ірену Сендлер називали героєм, вона відповідала: «Герой – це той, хто звершує видатні вчинки. А в тому, що робила я, немає нічого видатного. Це звичайні справи, які потрібно було робити.» В своєму житті Ірена слідувала біблійним принципам і словам батька, який сказав: «Якщо ти бачиш, що хто-небудь тоне, потрібно рятувати, якщо навіть не вмієш плавати». Життя Ірени Сендлер – яскравий приклад того, як багато можна зробити із любові до свого ближнього, скільки скромних героїв жило і живе серед нас, вчинки яких ми називаємо – геройство.

     На закінчення уроку присутні переглянули фільм «Хоробре серце Ірени Сендлер».

Переглядів: 481 | Додав: LEO | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
35200, Україна,
Рівненська обл.,
смт Демидівка,
вул. Б. Хмельницького, 12,
тел: (03637) 6-11-94
E-mail: bibdem@meta.ua

МИ ПРАЦЮЄМО:
9:00-18:15 год.
П’ятниця: 9:00 – 17:00 год.
Вихідний день: субота











© 2024 розробник сайту КЗ "Центральна бібліотека" Демидівської селищної ради Рівненської області
Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах