Четверг, 25.04.2024, 05:45
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

КЗ "Центральна бібліотека" Демидівської селищної ради

 

Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

 

Меню сайту
Опитування
Як Ви дізнались про офіційний сайт бібліотеки?
Всього відповідей: 11
Статистика
Форма входу

Головна » 2015 » Ноябрь » 11 » 10.11.2015
17:23
10.11.2015

 

10 листопада 2015 року бібліотекарем Золочівської публічно-шкільної бібліотеки Циганюк Русланою було відбулося проведено чергове заняття клубу за інтересами «Друзі книги» на якому було проведено літературно-пізнавальну годину «З історії української писемності» приурочену Дню української писемності та мови, яке в Україні відзначається з 1998 року 9 листопада. Цього дня ми згадуємо великого літописця історії нашої Батьківщини – Нестора, перу якого належить найвидатніша писемна пам’ятка – літопис «Повість минулих літ». «Повість минулих літ» – це результат великої кропіткої праці впродовж двадцяти років, де літописець дослідив «…звідки пішла Руська земля, і хто в ній почав спершу княжити, і як Руська земля повстала». Нестор починає розповідь з часів біблійних, коли троє синів Ноєвих після потопу розділили землю, і доводить її до 1110 року, пов’язує руську історію зі світовою. Ця книга однаково історична, енциклопедична і літературна.

Бібліотекар звернула увагу учнів на слова Нестора літописця: «Велика буває користь від учення книжного, – говорив він, – книги наказують і вчать нас на шляху до розкаяння, бо від книжних слів набираємося мудрості і стриманості…» Яскравим прикладом цих слів стало оповідання «Три сита» про мудрість Сократа, щоб перш ніж передати почуте іншому, ми пересіяли через сита: правди, доброти і користі для того, щоб навчитися говорити тільки те, що приносить користь, а все інше – відкидати і не засмічувати ним свій і чужий розум. Також учні 2 та 4 класів із скриньки народної мудрості склали прислів’я та пояснили їх значення: «Слово – срібло, мовчання –золото», «Більше діла – менше слів», «Птицю пізнають по пір’ю, а людину – по слові», «Хто своєї мови цурається, той сам себе стидається», «Брехнею світ пройдеш, та назад не вернешся», «Одні кажуть, що знають, а інші знають, що кажуть». Дітки 1 класу зіграли у гру «Назви слово на літеру алфавіту». А ще учениця 4 класу Швець Вероніка прочитала свій власний вірш про мову.

Також бібліотекар розповіла школярам про книги, представлені на книжковій виставці «Із слова починається людина, Із мови починається мій рід». Звернула увагу на вислови про мову, на їх значення для кожного з нас. 

Переглядів: 420 | Додав: LEO | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
35200, Україна,
Рівненська обл.,
смт Демидівка,
вул. Б. Хмельницького, 12,
тел: (03637) 6-11-94
E-mail: bibdem@meta.ua

МИ ПРАЦЮЄМО:
9:00-18:15 год.
П’ятниця: 9:00 – 17:00 год.
Вихідний день: субота











© 2024 розробник сайту КЗ "Центральна бібліотека" Демидівської селищної ради Рівненської області
Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах