Суббота, 20.04.2024, 05:05
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

КЗ "Центральна бібліотека" Демидівської селищної ради

 

Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

 

Меню сайту
Опитування
Які бібліотеки відвідуєте?
Всього відповідей: 13
Статистика
Форма входу

Головна » 2015 » Ноябрь » 25 » 24.11.2015
16:23
24.11.2015

   

 

24 листопада у Золочівській ЗОШ І-ІІ ступенів бібліотекарем публічно-шкільною бібліотекарем Циганюк Р.В., вчителями суспільних дисциплін Паламарчук О.М., Фидрик В.Л., завідуючою клубом с.Золочівка – Губенею Н.І. було проведено урок-пам’ять «Вшануємо пам’ять героїв» приурочений Дню Гідності та Свободи та зустріч за участю депутата районної ради  Суходол Л.В. із почесним жителем села Золочівка, відомими селекціонером, зв’язковим командира УПА «Північ» – Івана Литвинчука «Дубового» – Бучманом Семеном Васильовичем.

Цього дня учні, вчителі, гості зібралися щоб вшанувати пам’ять героїв, які стали на захист національних інтересів України, її європейського вибору, які віддали своє життя боронячи рідну землю на початку  ХХІ століття. Викладачі суспільних дисциплін розповіли про історію встановлення свята Дня Гідності та Свободи в Україні, про перебіг подій Євромайдану, на Сході країни, звернули увагу учнів на значення гідності для кожного особисто, продемонстрували відео-перегляд «Небесна сотня. Майдан - 2014» під тужливу народну мелодію «Плине кача по Тисині». Учениця 7 класу Климчук Анна прочитала вірш «Лист солдату», учень 8 класу Бончковський Віктор – «Молитва за Україну».

Бібліотекар розповіла про автора відомих віршів, які відображають події Євромайдану,  зокрема «Мамо, не плач, я повернусь весною», який надихнув режисерів та акторів на створення тематичних відео-замальовок, був покладений на музику та перетворився на щемливу пісню – українську поетесу Оксану Максимишин-Корабель. Наталя Іванівна прочитала вірш «Дорога слави», бібліотекар  – «Життя – це іспит совісті».

Цікавою і змістовною була розповідь гостя – Бучмана Семена Васильовича. За його плечами – нелегка доля, довжиною в 91 рік. Його життя цікаве і важке, порою на грані життя і смерті, але завжди головним було – свято тримати честь людини, шанувати Бога, батьків, бути працьовитим і не лінуватись вчитися. Про нього можна писати цілу книгу. Але, якщо коротко, то Семен Васильович був: хорошим сином, здібним учнем, кмітливим і спостережливим розвідником командира УПА Івана Литвинчука «Дубового», за що переніс десятирічне ув’язнення в уранових шахтах Колими, заборону проживати на території рідної України. Тому змушений був проживати на Кавказі. Закінчив Тбіліський університет, став відомим селекціонером, являється автором 30-ти наукових праць. Добродушний, щирий , усміхнений – таким він був, таким залишився.

Л.В. Суходол душе пишається своїм відомим земляком. Як депутат районної ради, вона,приклала чимало зусиль, щоб було відкрито пам’ятний знак на місці загибелі останнього командира УПА «Північ» – Івана Литвинчука «Дубового» та встановлено меморіальну дошку Івану Литвинчуку «Дубовому» на приміщенні Золочівської ЗОШ І-ІІ ступенів.

Бібліотекарем була підготовлена виставка під назвою «21 листопада – День Гідності та Свободи» за розділами: «Нові часи – нові герої» де зібрано матеріали про загиблих учасників Майдану – Небесну сотню, про воїнів із Демидівського району та рідного села Золочівка, які брали участь у військових діях антитерористичної операції на Сході країни, прапор України, привезений з АТО односельчанином Шостаком Михайлом та фотографії з місця служби, вірші Оксани Максимишин-Корабель – автора вірша-реквієму «Мамо, не плач, я повернусь весною» та розділ «Тобі розкаже сива давнина , як край мій жив, боровся й розвивався» про визвольну боротьбу в Україні у ХХ столітті, діяльність УПА на теренах України і рідного села Золочівка.

Цей урок і ця зустріч стали своєрідним мостом, що поєднав боротьбу за незалежність українських патріотів ХХ і ХХІ століття, а також  надихнув кожного присутнього подумати про свою гідність, бо найперше, як пише Оксана Максимишин «Храми потрібно будувати в своїй душі».

Переглядів: 453 | Додав: LEO | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
35200, Україна,
Рівненська обл.,
смт Демидівка,
вул. Б. Хмельницького, 12,
тел: (03637) 6-11-94
E-mail: bibdem@meta.ua

МИ ПРАЦЮЄМО:
9:00-18:15 год.
П’ятниця: 9:00 – 17:00 год.
Вихідний день: субота











© 2024 розробник сайту КЗ "Центральна бібліотека" Демидівської селищної ради Рівненської області
Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах