Пятница, 29.03.2024, 16:28
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

КЗ "Центральна бібліотека" Демидівської селищної ради

 

Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

 

Меню сайту
Опитування
Які бібліотеки відвідуєте?
Всього відповідей: 13
Статистика
Форма входу

Головна » 2018 » Январь » 30 » Немеркнучі Крут
11:58
Немеркнучі Крут

  

Нема любові понад ту,

Що окропила кров'ю Крути,

І ту гарячу кров святу

Повік Вкраїні не забути.

 

       Людина має пам’ятати, звідки вона родом, де її коріння, глибоко знати історію свого народу, його мову, культуру. У пам’яті кількох народів зберігається історія про 300 героїв, що загинули, захищаючи свою землю від нападників. У давніх греків це були 300 спартанців при Фермопілах, у грузинів – 300 арагвійців на підступах до Тбілісі, а в українців – 300 козаків під Берестечком та 300 юнаків під Крутами.

       Бій під Кру́тами — бій, що відбувся 29 січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути , за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михайла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків.

       Трагічна загибель студентського куреня під Крутами стала символом патріотизму і жертовності у боротьбі за незалежну Україну. Вже в березні 1918 року, після підписання більшовиками Брестської мирної угоди і з поверненням уряду УНР до Києва, за рішенням Центральної Ради від 19 березня 1918 року було вирішено урочисто перепоховати полеглих студентів на Аскольдовій могилі у Києві. Тіла 27 вояків-студентів було перевезено до Києва, де відбулася громадська жалоба і поховання.  На церемонії виступив Михайло Грушевський, який назвав цей вчинок київської молоді героїчним.

Сьогодні ця героїчна дата вшановується на найвищому державному рівні - це дає поштовх до ще глибшого вивчення історичного минулого нашого народу задля майбутніх поколінь. Це наша історія, яку ми не маємо права забути.

      З нагоди цієї дати у Вербенському ліцеї  для учнів 6-11 класів,  бібліотекарем  публічно – шкільної бібліотеки – філії Оксаною  Стрихарською, вчителем історії Марією  Пасічник,  та  учнями 9 класу  проведено годину   пам’яті «Нема любові понад ту, що окропили кров’ю Крути». Ведучі заходу  Довгаюк Андрій та Ковальчук Віталій провели історичний екскурс  бою під Крутами.   До глибини душі вразила і продекламована поезія, присвячена героям Крут у виконанні Кешелі Ірини, Бакалейка Олександра, Купрінець Іванни, Гордійчук Марії, Вознюка Анатолія. Година пам’яті супроводжувалася показом слайдів, фото, музикою.

 «Памятаємо героїв Крут» – під такою назвою в бібліотеці експонувалася книжкова  виставка, де представлено документи, матеріали, свідчення, спогади учасників бою, статті М. Грушевського, Є Маланюка та інших видатних особистостей доби Української революції 1917-1921 рр., а також художні твори, присвячені юним лицарям України.

    Відтоді минуло рівно 100 років. Україна впродовж цього часу зазнала багато важких випробувань. Проте ніхто й уявити не міг, що відбуватиметься на нашій землі на початку 21 ст.. Сьогодні Крути – це наша дійсність: Небесна Сотня, воїни Іловайська, «Кіборги» донецького аеропорту, тисячі тих, хто вірно і жертовно захищає країну сьогодні є гідними нащадками Героїв Крут!

Переглядів: 462 | Додав: LEO | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
35200, Україна,
Рівненська обл.,
смт Демидівка,
вул. Б. Хмельницького, 12,
тел: (03637) 6-11-94
E-mail: bibdem@meta.ua

МИ ПРАЦЮЄМО:
9:00-18:15 год.
П’ятниця: 9:00 – 17:00 год.
Вихідний день: субота











© 2024 розробник сайту КЗ "Центральна бібліотека" Демидівської селищної ради Рівненської області
Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах