Пятница, 19.04.2024, 18:23
Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

КЗ "Центральна бібліотека" Демидівської селищної ради

 

Ви увійшли як Гість | Група "Гости"Вітаю Вас Гість | RSS

 

Меню сайту
Опитування
Чи знаєте Ви про безкоштовний доступ до Інтернет в нашій бібліотеці?
Всього відповідей: 9
Статистика
Форма входу

Головна » 2019 » Февраль » 12 » Талант, посланий Богом
16:13
Талант, посланий Богом

Іван Сидорович Їжакевич – народний художник, живописець, іконописець. Творчість Івана Їжакевича, як іконописця плідна і щира. І саме у Пляшеві вражає своїм мистецьким виконанням іконостас «Голгофа» Георгіївського храму. Тому не можна було оминути увагою цю видатну людину і не згадати добрим словом через 155 років від дня народження.

  8 лютого 2019 року бібліотекарем публічно  шкільної бібліотеки – філії с. Пляшева  Марією Хміль з учнями 5, 6 класів проведено історичний екскурс «Талант, посланий Богом», присвячений Івану Їжакевичу. Учні Пляшевського ліцею які є членами краєзнавчого клубу «Берегиня» з цікавістю вивчають сторінки історії нашого краю, досліджують краєзнавчі цікавинки і є учасниками різних заходів.

  На заході учениця 10 класу Криштоф Катерина виступила із своїм науковим дослідженням на МАН «Творчість Івана Їжакевича у контексті розвитку образотворчого мистецтва України другої половини XIX - початку XX ст.», у якому розповіла про історико-культурні особливості творчості І.Їжакевича. Учні з увагою переглянули презентацію про життєвий та творчий шлях митця. Бібліотекар презентувала тематичну поличку «Іван Їжакевич: життя в мистецтві».

Значне місце у творчості Івана Їжакевича займає робота над розписом Георгіївського храму-пам’ятника на «Козацьких могилах». І тому незабутнім враженням залишаться у спогадах дітей відвідування Національного історико-меморіального заповідника «Поле Берестецької битви», де на власні очі побачили неперевершений мистецький витвір Івана Їжакевича. Молодший науковий співробітник музею Мар'яна Юхимчук  розповіла  багато цікавого про Георгіївський храм, «Голгофу» та  інші ікони Івана Їжакевича, які намалював талановитий митець у Пляшеві. Особливо вразила «Голгофа», яка  зазнавши невблаганної руйнації часу, стоїть перед реальною небезпекою зникнення і потребує негайної реставрації. Хотілося б привернути увагу громадськості, владних структур до іконопису і врятувати «Голгофу».

  Не оминули увагою і  інші музейні експозиції та   дізнались чимало цікавого з розповідей екскурсовода Оксани  Степанець.

  Історичний екскурс спонукав нас ще і ще вивчати історію  села, знати про видатних людей, причетних до священного місця і розповідати іншим про славетні сторінки нашої історії.

Переглядів: 371 | Додав: LEO | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
avatar
Наша адреса
35200, Україна,
Рівненська обл.,
смт Демидівка,
вул. Б. Хмельницького, 12,
тел: (03637) 6-11-94
E-mail: bibdem@meta.ua

МИ ПРАЦЮЄМО:
9:00-18:15 год.
П’ятниця: 9:00 – 17:00 год.
Вихідний день: субота











© 2024 розробник сайту КЗ "Центральна бібліотека" Демидівської селищної ради Рівненської області
Матеріали дозволено використовувати на умовах GNU FDL без незмінюваних секцій та Creative Commons із зазначенням автора / розповсюдження на тих самих умовах